اولین روبات نرمتن و خودمختار جهان

در طول این سالها روباتهای تقریبا نرمی ساخته شدند اما اوکتوبات اولین روبات نرمتن و خودمختار جهان محصول دانشگاه هاروارد اولین روباتی است که نه تنها از بخشهای سخت ساخته نشده است، بلکه بهطور کامل مستقل و خودمختار است. رابرت وود و جنیفر لوییس از موسسه مهندسی زیستفناوری Wyss جزییات مربوط به روبات اوکتوبات را در مجله Nature توصیف کردهاند. این روبات قابلیت منحصر به فرد خودمختاری را در اختیار دارد. این روبات مجهز به سخت افزاری است که حرکاتش را کنترل و آنالیز میکند و به این شکل ضرورت دخالت انسانی را برطرف کرده است.
این راهکار نقطه عطفی در زمینه طراحی روباتهای اتوماتیک و به ویژه نرمتن به شمار میرود. وود در ارتباط با طراحی این روبات به بخش خبری دانشگاه هاروارد گفته است: «بزرگترین چالشی که در زمان طراحی این روبات با آن روبرو بودیم به جایگزینی قطعات فیزیکی همچون باتری و کنترل کننده الکترونیکی و سنسورهای حساس با سامانههای نرم و در ادامه قرار دادن این قطعات در کنار یکدیگر باز میگردد. این تحقیق نشان داد که ما این توانایی را داریم تا این چنین مولفههای کلیدی را به سادگی تولید کنیم. در نتیجه اکنون این قابلیت را در اختیار داریم تا یک روبات نرمتن با طراحیهای پیچیدهتر بسازیم.»
اولین روبات نرمتن و خودمختار جهان
اولین روبات نرمتن و خودمختار جهان روبات با استفاده از فناوری چاپ سه بعدی و بر مبنای علم ریزسیالها ساخته شده است. این روبات برای آنکه قادر به حرکت باشد انرژی خود را از فشار هوا یا سیستم پنوماتیکی به دست میآورد. برای این منظور از یکسری لولههای حاوی آب اکسیژنه (hydrogen peroxide) استفاده میکند. مجاورت آب اکسیژنه با پلاتین فرآیند کاتالیزور را به وجود آورده که در نهایت به بخار آب و اکسیژن تجزیه میشود.
این ترکیب شیمیایی درون پاهای این روبات اختاپوسی شکل وارد شده و باعث به حرکت در آوردن آن میشود.ایدهای که باعث شگفتی همگان شده است در ارتباط با این ترکیب است، به دلیل اینکه از هیچگونه قطعه سختافزاری برای کنترل این فرآیند استفاده نشده است و همگی این فعل و انفعالات با استفاده از یک نوسانساز نرم آنالوگ که وظیفه کنترل و هدایت حرکات روبات را بر عهده دارد انجام میشود. بدنه این روبات متشکل از کانالهای (بازوهای) قدرتمندی است که روی آنها نقاط ویژهای حک شدهاند.
این نقاط به منظور کنترل حرکت روبات مورد استفاده قرار میگیرند. شبکه ریزسیالی این روبات به صورت هوشمندانه طراحی شده است. بهطوری که میتواند خود را تغذیه کرده و فرآیندهای منقبض و منبسط شدن اندامهای خود را سازماندهی کند. به این شکل که فرآیند منبسط شدن یک اندام خود را متوقف میکند و بخش دیگری را بر مبنای یکسری دستورالعملهای از پیش تعیین شده به حرکت در میآورد. او اینکار را بر مبنای تشخیص خود انجام میدهد و بدون آنکه نیازی به هدایت محیطی پژوهشگران داشته باشد یا نیازی به انرژی بیرونی داشته باشد، اینکار را انجام میدهد. این شبکه ریزسیالی با همکاری شیمیدان معروف جورج وایتسایدز طراحی شده است.
دیدگاهتان را بنویسید